Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Køn til debat - lille introspektiv reportage

Den 8. november afholdt CTIP en temadag i Silkeborg om synet på køn. Det skete i samarbejde med Agape og Basis. Her følger et lille kig ind.

Af admin. leder af CTIP, Michael Agerbo Mørch

Synet på køn er i forandring, hvis det da ikke allerede er komplet omkalfatret (dvs. gennemgående forandret), og det har medført både hidsige debatter, grundlæggende lovændringer og hævede øjenbryn.

Det var baggrunden for temadagen i Silkeborg, hvor Agape lagde hus til en temadag om kønsidentitet. Formålet var at øge vores forståelse for problemstillingen, for det har været min fornemmelse, at mange kristne har vægret sig ved at beskæftige sig med emnet i håb om, at det bare går væk. Men det gør det nok ikke de næste hundrede år, så det haster med at sætte ressourcer af til at beskæftige sig med emnet.

Jeg indledte selv dagen med et kort oplæg om de nye kønsteoriers syn på kønnet som en social konstruktion og følelse. Det var en lille kortlægning af de vigtigste begreber, teorier og teoretikere, som man ofte støder på i debatten.

Det første hovedoplæg stod Ole Rabjerg, psykolog i Agape, for. Emnet var kønsidentitet i psykologisk perspektiv, hvor han betonede, at emnet er kompleks og bør forstås “bio-psyko-socialt”. Både biologiske, psykologiske og sociale faktorer spiller ind, når vores kønsidentitet udvikles. Samtidig pegede han også på, at mange undersøgelser er tendentiøse, dvs. de finder, hvad de søger. Derfor er påberåbelse af videnskaben kontroversielt i mange kønsdebatter.

Andet og tredje hovedoplæg stod Carsten Elmelund Pedersen fra DBI for. I sit første oplæg gennemgik han Bibelens syn på kønnet. Det var en lyngennemgang, men kyndigt pegede han på, at Gud har skabt mennesket som mand og kvinde, og derfor er det dualistiske kønssyn lagt ned i skabelsesordningen. Carsten kom også med udfordrende perspektiver på debatten og lod bl.a. Paulus’ tekster fra 1 Kor 11 og Ef 5 tale ind i vores tid.

I sit andet oplæg gennemgik Carsten nogle centrale punkter i udviklingen af kønsforståelsen i Danmark. Det var informativt, men det var også temmelig skræmmende at lytte til, hvor hurtigt udviklingen egentlig er gået. Det glemmer jeg selv ofte på min daglige rundtur i hamsterhjulet.

Dagen igennem var der stor aktiv deltagelse fra deltagerne, der med relevante spørgsmål og kommentarer gjorde dagen levende. Agape sørgede for flot beværtning med godt kaffebord og smagfuld aftensmad. Alt i alt en dag, som CTIP er genuint tilfredse med.