Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Udfordringer og muligheder ved tidens strømninger, del 1

Vi er kun til i vores egen tid, og det er den, vi må forholde os til for at kunne tjene netop den.

Udfordringer og muligheder ved tidens strømninger, del 1

Første del af Michael Agerbo Mørchs oplæg ved Center for teologi i praksis’ åbningsreceptionen 04. april 2018 om udfordringer og muligheder ved tidens strømninger.

Vi vil være en akademisk håndsrækning

CTIP vil gerne være en akademisk håndsrækning til det kirkelige Danmark. Vi ønsker at styrke den praksisorienterede og hverdagsnære teologi på DBI, så vores arbejde kommer til gavn for endnu flere rundt omkring. At omsætte akademisk teologi til hverdagsnær ditto kan være en udfordring, men det er også en muskel, som skal trænes.

Derfor er det for mig meget glædeligt, at vi nu binder nogle DBI-ressourcer til at intensivere vores ønske om at drive hverdagsnær teologi. Mit korte oplæg her skal omhandle ét af de vigtige områder, når det kommer til hverdagsnær teologi: tidens strømninger. Og det er et fuldstændig svulmende emne. Tidens strømninger er så mangfoldige og facetterede, at en så kortfattet behandling som her, næsten kan virke mere forvirrende end opklarende.

Hvad presser kirken i dag?

Mit greb skal her være at udpege forskellige former for pres, som sætter ind mod kirken i forskellige kontekster i dag. Presset kan opstå som et ”ydre pres” fra samfundet og som et ”indre pres”, hvor udfordringer fra tidens strømninger er blevet internaliseret af kirkens medlemmer.

Det er altså ikke en stribe konkrete anbefalinger eller missionstiltag, som jeg vil udfolde, men en tur i helikopteren, som samtidig skal udpege nogle områder, hvor jeg mener, at vi fordelagtigt kan overveje at sætte ressourcer ind.

Jeg vil ikke her diskutere muligheden for overhovedet at identificere tidens strømninger. Sagen er kompliceret og en udtømmende kortlægning er næppe mulig. Omvendt har vi ikke noget valg. Vi er kun til i vores egen tid, og det er den, vi må forholde os til for at kunne tjene netop den. Jeg har tidligere arbejdet på at lave et framework – som snart kommer som artikel i Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke (DTTK) – der kan hjælpe kortlægningen en smule.

Listen ser således ud:

  1. Sociale forhold
    1. Filosofiske forhold
    2. Sociologiske og psykologiske forhold
    3. Sociale medier
    4. Politiske forhold
  2. Individuelle forhold
    1. Sekulært betragtet
    2. Religiøst betragtet

Fordelen ved at lave et mere finmasket grid er, at det bliver muligt at spotte nogle tendenser, som ikke er de mest larmende, men dog alligevel er massivt tilstede. I det følgende vil jeg sige noget om tidstendenser med fokus på ledelse og forkyndelse. Det valg er ikke truffet, fordi andre dele af mit framework er uvæsentlige, men fordi disse to områder er særlige fokuspunkter i mit eget kirkearbejde.

Fokus på ledelse og forkyndelse

Det er to meget interessante områder, da de begge hævdes at være i bekneb grundet postmodernismen. ”Postmodernisme” er et fluffy begreb, for meget få vil påtage sig prædikatet ”postmodernist”, men det anvendes i stor stil og står i hvert fald for et opgør med ”store fortællinger” og dermed universelle sandhedsprætentioner. Det får konsekvenser for ledere, der vil vise Vejen og for forkyndelse, der peger på Sandheden i evangeliet. Hvert område får i det følgende tilskrevet tre punkter, som både angiver en udfordring og en mulighed. Selvom jeg ikke giver udtømmende løsninger på problemerne, kan de måske være med til at åbne perspektiver og igangsætte nogle væsentlige diskussioner.

Læs del 2 og del 3.

Støt nu

Indsæt beløb